maandag 16 november 2009

Teletransportatie en identiteit



Wat is je identiteit? Veel mensen zullen hun ID tevoorschijn halen, en hun naam en het land waar ze vandaan komen laten zien, sommigen wijzen misschien op hun kleren of muzieksmaak. In de politiek spelen taal en gewoontes van nieuwe Nederlanders een grote rol wanneer het over identiteit gaat.

Voor veel filosofen is de vraag naar wat identiteit is een van de lastigste die er is. In het internationale filosofische emailnetwerk waar ik bij zit is nu een interessante discussie bezig, aangezwengeld door het bovenstaande filmpje op youtube. In het filmpje draait het allemaal om teletransportatie: je stapt in een machine op de ene plek, en komt er op de andere plek weer uit. Een vraag die filosofen zich dan stellen: ben je dan nog wel dezelfde persoon?

De vraag komt ook in veel populaire cultuur naar voren: denk maar aan de film ' The Prestige', waarin magier Hugh Jackman zichzelf op wonderbaarlijke wijze lijkt te teletransporteren, maar eigenlijk wordt gekloond. Of de Star Trek Voyager aflevering 'Tuvix' waarin Tuvok en Neelix door een ongelukje met de 'beam me up scotty' machine (ik ben even de naam kwijt...)in 1 persoon samensmelten. Hetzelfde zie je enkele decennia eerder al gebeuren in de film 'The Fly'. De moeite waard om eens samen met een paar vrienden te bekijken en er eens lekker over te filosoferen...

Geen opmerkingen: