zondag 8 november 2009
De Maakbare Mens lezing in Museum Boerhaave
Museum Boerhaave
woensdag 11 november
16 tot 18 uur
gratis toegang
Hoe maakbaar is de mens? Dit is een vraag die veel discussie oproept. We zijn op vele manieren bezig om mensen te perfectioneren. Dit gaat van DNA-onderzoek, embryoselectie, plastische chirurgie tot, wie weet het ontwikkelen van cyborgs. Maar wie bepaalt waar de grens ligt? De mogelijkheden van de techniek, de overheid of ieder mens voor zich? En hoe zit het met de identiteit van de mens?
Christoph Lüthy, Hub Zwart en Bert-Jaap Koops geven in een 'salonlezing' aanstaande woensdag, van 16 uur tot 18 uur in Museum Boerhaave in Leiden, hun visie op de menselijke identiteit van gister, vandaag en morgen. De drie topwetenschappers van De Jonge Akademie en het Centre for Society and Genomics schreven mee aan het boek 'De Maakbare Mens – tussen fictie en fascinatie'. In dit boek geven jonge wetenschappers –ieder vanuit hun eigen vakgebied - hun mening over de 'maakbaarheid' van de mens van gisteren, vandaag en morgen. Doel is onder meer het maatschappelijke debat over dit bijzonder actuele thema een stap verder te brengen.
Sprekers:
Christoph Lüthy is hoogleraar in de geschiedenis van de wijsbegeerte aan de Radboud Universiteit Nijmegen en lid van De Jonge Akademie. Hij is geïnteresseerd in het ontstaan van de moderne natuurwetenschappen sinds de Renaissance. Lüthy doet onderzoek naar de wetenschappelijke revolutie tussen 1600 en 1800, in het bijzonder over de ontwikkeling van het begrip van materie in de natuurkunde, scheikunde en natuurfilosofie van deze tijd.
Hub Zwart is hoogleraar filosofie aan de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatie van de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarnaast is hij wetenschappelijk directeur van het Centre for Society and Genomics en directeur van het Institute for Science, Innovation & Society. Zijn onderzoek richt zich op de filosofische, ethische en maatschappelijke betekenis van genomics.
Bert-Jaap Koops is hoogleraar regulering van technologie aan de Faculteit Rechtswetenschappen, Universiteit van Tilburg. Daarnaast is hij lid van de Jonge Akademie. Koops doet onderzoek naar de wisselwerking tussen techniek (ICT, bio- en nanotechnologie) en recht, in het bijzonder het strafrecht en reguleringsvraagstukken.
De salonlezing is gratis toegankelijk.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten