woensdag 2 september 2009

Blood Lamp op Discovery09




Op 25 september vindt in Nemo in Amsterdam voor de 4e keer Discovery plaats (waarover later meer). Een van de onderdelen van het kunstprogramma is de 'Blood Lamp' van de zojuist aan de Eindhovense Design Academy afgestudeerde Mike Thompson (www.miket.co.uk). De lamp werkt alleen als je de bovenkant afbreekt, een tablet erin gooit en een paar druppels van je eigen bloed bij het mengsel gooit. Het idee erachter:

Het is voor ons bijna vanzelfsprekend dat het licht het doet als we een knopje induwen. Maar wat als dat niet meer zo vanzelfsprekend is, als we zuinig aan moeten doen met energie. Welke momenten vinden we belangrijk genoeg om daar electriciteit bij te gebruiken? Zouden we bereid zijn om een stukje van ons eigen lichaam (in dit geval bloed) op te offeren voor bijvoorbeeld het laten branden van een lamp?

De installatie van Mike Thompson is zeker niet de grootste installatie op Discovery, maar zet wel tot denken aan. Bekijk ook zijn andere projecten eens op zijn website. En extra info: in oktober is de eindexamenshow van de Design Academy, dan kunnen we allemaal weer die spannende dingen gaan bekijken waar nu nog een expositie embargo op zit...

Geen opmerkingen: