zondag 10 januari 2010

Pool expedities bij Verbeke Foundation



Op 16 januari opent om 18 uur een nieuwe tentoonstelling in de Verbeke Foundation, Westakker, Kemzeke (www.verbekefoundation.com),met als thema reƫle en fictieve poolexpedities. Geert Verbeke zelf en Simon Delobel zijn de curatoren. Zij zeggen het volgende over de tentoonstelling:

'De tentoonstelling peilt naar de redenen waarom kunstenaars naar de Noord- en/of Zuidpool trekken: vanuit een fascinatie voor het onbekende, vanuit hun wil om nieuwe terreinen te exploiteren voor hun kunst, vanuit een ecologische overtuiging of vanuit een louter romantische zin voor avontuur? De tentoonstelling zal ook werken van kunstenaars tonen betreffende menselijke activiteit op de Noord- en Zuidpool'.

Fascinerend, dat steeds meer kunstenaars met de Noord- en Zuidpool bezig zijn. Zelf heb ik een lichte obsessie voor de zadenkluis van Spitsbergen . Diep in de arctische rotsen van Spitsbergen is een kluis uitgehakt. Daarin worden zaadjes bewaard van miljoenen planten op aarde. Veilig opgeborgen, voor wanneer er een globale milieu crisis (of 3e WO met nucleaire holocaust, wie zal het zeggen) uitbreekt. Ik vind het thema overleven interessant (wie bepaalt er eigenlijk welke zaden worden opgeslagen en welke niet? En wat zijn de criteria daar voor?), maar ook het idee van een 'tijdscapsule' maken. Hoe dan ook. Vorig jaar werd er in Gent een leuke conferentie georganiseerd, 'Tickle your catastrophe!'waarin ook deze zadenkluis als voorbeeld werd aangedragen om het thema duidelijk te maken. Wie meer over dit thema wil lezen, check de website http://www.catastrophe.ugent.be/

Geen opmerkingen: