vrijdag 28 augustus 2009

Marta de Menezes aan het werk in Leids labVan 15 tm 17 oktober vindt in Leiden het kunst/wetenschap festival Key of Life plaats. The Arts & Genomics Centre/TAGC werkt ook mee aan dit festival. Onderdeel van het programma is 'Tree of Knowledge', een installatie gemaakt door de onder BioArtists, kunstkenners en kunsthistorici zeer bekende Portugese BioArtist Marta de Menezes (zie www.martademenezes.com). Voorafgaand aan het festival heeft TAGC mogelijk gemaakt dat Marta een paar weken in een lab in het Gorlaeus gebouw in Leiden werkt aan deze installatie, waarin ze een levend neuraal netwerk in een 3dimensionale structuur laat groeien.

Marta is al bekend in Leiden, omdat ze ook met de Leidse wetenschapper Paul Brakefield heeft samengewerkt aan het project 'Nature?', waarin ze de tekening op de vleugels van vlinders genetisch programeerde. Dit werk was te zien op de tentoonstelling 'Genesis. Het leven aan het einde van het informatietijdperk' in het Centraal Museum in Utrecht in de zomer van 2007.

Marta neemt ook een collega en vriendin mee, Maria Manuela Lopes. Maria Manuela zal een installatie maken rondom een grote bak met 'Tetrahymena', een eencellig oerdiertje dat zeven geslachten kent! Ze heeft er mij vanalles over verteld en ik ben ervan overtuigd dat dit een wonderbaarlijk en gedenkwaardig project zal worden.

Twee mensen hebben al aangegeven dat ze graag eens met Marta de Menezes en Maria Manuela Lopes zouden willen kennismaken en met hen zouden willen praten over hun werk. Bij meer interesse lijkt het me een goed idee om hier bijvoorbeeld een kleine bijeenkomst van te maken. Ben jij ook geinteresseerd en heb je ergens in de eerste twee weken van oktober tijd om naar Leiden te komen, laat het me dan weten via
info[at]artsgenomics.nl, dan ga ik iets regelen!

Om op de hoogte gehouden te worden van festival Key of Life: check regelmatig de website www.fkol.nl, of stuur een mailtje naar Martine: info[at]fkol.nl!

Geen opmerkingen: