zondag 2 augustus 2009

BioArt in Belgie tm 15 november



Op 12 hectare natuurgebied en met 20.000 m2 overdekte expositieruimte is de Verbeke foundation (www.verbekefoundation.com) een van de grootste prive initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa. Tot en met 15 november kun je er langs gaan voor een grote tentoonstelling van bekende BioArtists. Aanrader! Minpuntje: je moet wel een auto hebben, of iemand met een auto kennen, want het terrein is niet goed bereikbaar met openbaar vervoer.

Geert Verbeke en Simon Delobel schrijven zelf over hun expositie het volgende:

De zomertentoonstelling Artificial Nature brengt werk samen van kunstenaars die de relatie tussen de mens en zijn natuurlijke omgeving in vraag stelt. De expo focust daarmee op één van de belangrijkste basisprincipes van de Verbeke Foundation: het creëren van een plek waar kunst en natuur samenkomen.

Artificial Nature toont werk van een dertigtal kunstenaars(groepen) die de grenzen van de hedendaagse kunst aftasten door in hun creatieproces op een experimentele wijze om te gaan met levende organismen. In het spanningsveld tussen natuur en cultuur, ontlokken de tentoongestelde werken nogal wat vragen. Wat is nog natuurlijk, en vanaf wanneer kan iets als kunstmatig bestempeld worden? Hoe ontstaan, evolueren en vergaan levende organismen? Hoe gaan we om met natuur? Hoe beleven we de natuur zintuiglijk en intellectueel? Is het nog nodig om een onderscheid te maken tussen natuurlijke of kunstmatige schoonheid?

Verschillende kunstprojecten met levende organismen (zoals bijen, vissen, vogels en algen) die geëxposeerd worden in de Verbeke Foundation, werden ontwikkeld in samenwerking met onder andere de UGent, de KULeuven en de UHasselt. Bovendien werd met de hulp van het Laboratorium Moleculaire Genetica (UGent) van Prof. Paul Coucke, een speciaal laboratorium opgezet om kunstenaars onderzoek te laten uitvoeren met nieuwe media: het labora(r)torium.

De tentoonstelling Artificial Nature is het eerste grote ‘bio art’-project in België. De Verbeke Foundation hecht dan ook zeer veel belang aan begeleiding van en informatie voor de bezoeker. Met de steun van de Zoo van Antwerpen en van het Museum Morfologie van de UGent werd een pedagogische ruimte ontwikkeld om de veranderde historische kijk vanuit de kunst op de natuur te duiden. Binnen de tentoonstelling Artificial Nature wordt een historisch naturaliënkabinet gereconstrueerd. Tot in de 18de eeuw werden naturaliën (opgezette dieren, gedroogde planten, schelpen…) trouwens samen met kunstvoorwerpen en oudheidkundige objecten bewaard in zogenaamde rariteitenkabinetten. Geen rariteiten in de Verbeke Foundation deze zomer, wel een spannende dialectiek tussen kunst en natuur die vaak uitmondt in prachtige werken.

De kunstenaars die daarvoor zorgen zijn:
Art Orienté objet (F), Sjoerd Buisman (NL), Geoffrey de Beer (B), Peter De Cupere (B), Marta de Menezes (P), Frederik De Wilde (B), Bart de Zutter (B), Griet Dobbels (B), Jef Faes (B), Idiots (NL), Theo Jansen (NL), Wout Janssens (B), Reinier Lagendijk (NL), Sjef Meijman (NL), Zjos Meyvis (B), Desmond Morris (UK), NCNP (Ni Christi, Ni Politici) (B), Zbigniew Oksiuta (PL), Raphaël Opstaele (B), Ingo Botho Reize (D), Joris Ribbens (B), Tineke Schuurmans (NL), Lieven Standaert (B), STARTEL (NL), Martin uit den Bogaard (NL), René Van Corven (NL), Ronald van der Meijs (NL), Philippe Vandenberg (B), Maarten vanden Eynde (B), Koen Vanmechelen (B), Jan Verpooten (B), Vadim Vosters (B), Stan Wannet (NL), Evelyne Wood (CH).

Geen opmerkingen: