dinsdag 9 juni 2009

19 juni Nederlandse premiere film Naturally Obsessed!





Op 19 juni vindt in Scheltema, Marktsteeg 1 te Leiden vanaf 20.00 uur het ArtScience festival SOWOHLALSAUCH plaats. Ik ben als organisator natuurlijk niet echt neutraal te noemen, maar het wordt echt een ontzettend leuke avond, met veel verschillende spannende, grappige en tot denken aanzettende momenten. Op www.artsgenomics.nl kun je het hele programma vinden en een kaartje reserveren (voor maar 5 euro pp! Een supertof avondje uit! Dat is toch zeker aantrekkelijk zou ik zeggen).

Een ding dat ik zelf echt heel gaaf vind is dat we een primeur hebben: de Nederlandse premiere van de Amerikaanse documentaire 'Naturally Obsessed. The Making of a Scienist'. Deze 1 uur durende documentaire geeft een helder inkijkje in wat wetenschappers eigenlijk doen. Wetenschappers zijn toch nog steeds een beetje een onbegrepen beroepsgroep. Veel niet-wetenschappers (en dat zijn er nogal wat!) hebben maar vage noties van wat wetenschappers de hele dag doen, waar ze door gemotiveerd worden en hoe 'iets ontdekken' eigenlijk mogelijk is.

'Naturally Obsessed' is gemaakt door twee wetenschappers met pensioen, die nu eens wilden laten zien wat er echt gebeurt in bijvoorbeeld een moleculaire biologie lab. Niks donkere kelder, geen crazy professors met Napoleon complexen: in plaats daarvan zien we frisse jonge mensen die met elkaar een passie delen, die kicken op een geslaagde proef, die het soms moeilijk hebben met onderzoek doen.

Ik heb de film al mogen bekijken, en ik vind het echt een heel inzichtelijk film. Een heleboel stereotypen worden ontkracht (nou vooruit, sommigen blijven toch ook wel bestaan: sommige types zijn toch echt wel een beetje Nerds! Maar wel op een goede manier ;-p)en de film zet de toeschouwer over allerlei zaken aan het denken.

Op 19 juni gaat de Leidse moleculaire biologe Ewa Snaar in gesprek met de presentatrice van SOWOHLALSAUCH. Wat vindt zij van de film? Het publiek mag met haar en met elkaar in discussie gaan.

Kom ook kijken, het is misschien je enige kans!

Geen opmerkingen: