dinsdag 9 juni 2009

Scheikundedans!

Tijdens 1 van de BioArt Honours Class lessen die The Arts & Genomics Centre (de organisatie achter dit blog) organiseerde, hield Mathieu Noteborn, professor biologische chemie aan de Universiteit Leiden, een praatje over 'apoptose': een genetische geprogrammeerd mechanisme dat in cellen in ons lichaam zit en dat ervoor zorgt dat cellen 'zelfmoord' kunnen plegen. Denk bijvoorbeeld maar aan wat er voor de geboorte allemaal met ons lichaam is gebeurd: apoptose zorgt ervoor dat we geen zwemvliezen hebben, maar vingers die los van elkaar zitten. Mathieu deed daarbij ook een dansje met een paar studenten, om een en ander wat duidelijker te maken. Geweldig!

Het deed mij ook denken aan 'The protein dance'. Begin jaren 70 bedacht chemistry professor Robert Alan Weiss van Stanford University (de plek waar toen vanalles gebeurde, denk ook maar eens aan het beroemde Stanford Prison experiment van psychologie professor Zimbardo, een man die nu nog steeds leeft en wetenschappelijk nog steeds teert op dit fascinerende experiment) samen met zijn vrouw een choreografie om proteine synthese op celniveau op een visueel aantrekkelijke manier duidelijk te maken. Bekijk het filmpje maar: nuttig, maar toch vooral ook hilarisch!

Mocht je mensen kennen die ook dansjes hebben bedacht om iets moeilijks makkelijk te maken, laat het me dan weten, dan programmeer ik ze voor een wetenschapsfestival!

Geen opmerkingen: