woensdag 12 november 2008

TED, ideeën die het waard zijn om verspreid te worden

Al ongeveer 2 jaar ben ik gefascineerd door TED, dat staat voor technology, entertainment en design. Ted is een evenement dat sinds 1991 elk jaar plaatsvindt. Wiskundigen, filosofen, designers, musici, biologen, religieuze leiders, noem het maar op: ze zijn allemaal te horen bij TED. Iedereen in de wereld die uitblinkt in zijn discipline, die een fantastisch idee heeft, die ontzettend goed kan presenteren, wordt door de TED organisatie uitgenodigd om zijn of haar beste idee toe te lichten. Het praatje hoeft maar aan 1 regel te voldoen: het mag niet langer dan 18 minuten duren.

Eerlijk gezegd ben ik zelf geen grote fan van conferenties. Conferenties zijn vaak fijne plekken om te netwerken, om vriendschappen of werkrelaties met collega's te verdiepen. Vaak zijn conferenties tegelijkertijd ook heel saai, en zijn de presentaties soms van slechte kwaliteit. Bij TED is dat nooit het geval. Bijna alle praatjes die ik heb gezien vond ik enorm inspirerend, aanzettend tot nieuwe ideeën, tot het heroverwegen van oude, en interesse opwekkend in vakgebieden die ik vaak niet eens kende.

Tot een paar jaar geleden was TED een goed bewaard geheim, want alleen de groten der aarde (denk Bill Gates, President Bush) zaten in het publiek. Tegenwoordig kun je op de website TED.com alle presentaties bekijken. Zo houdt bijvoorbeeld Juan Enriquez, de CEO van Biotechnonomy, een bedrijf dat naar sponsors zoekt voor genomicsonderzoek, een scherp praatje over de invloed van genomics op onze toekomst. Zelf vind ik onderstaande presentatie, van Sir Ken Robinson, grappig en erg goed. Het gaat over de vraag hoe het kan dat er vaak niet het beste uit mensen wordt gehaald; niet door henzelf, maar bijvoorbeeld ook niet door werkgevers. Volgens Robinson is dit te wijten aan het feit dat mensen niet worden opgeleid als creatieve denkers, maar als goede en gehoorzame werknemers. Een belangrijk aspect van creativiteit is volgens Robinson dat we fouten durven te maken. Wie geen fouten durft te maken, zal nooit met een verfrissend nieuw idee durven komen, of eens iets heel anders met zijn leven gaan doen. Dat is niet in ons voordeel, stelt Robinson. Hij pleit daarom voor het ontplooien van creativiteit, om te beginnen bij kinderen (als het te lang duurt voor je het filmpje ziet, kijk dan op de website van TED zelf en zoek naar Ken Robinson, daar laadt het filmpje heel snel).

Geen opmerkingen: