dinsdag 9 februari 2010

'God Talk' door wetenschappersEen van de dingen die mij het meeste opviel tijdens het verzamelen en lezen van literatuur voor het boek dat ik nu aan het schrijven ben, is het het gebruik van 'God Talk' door wetenschappers. Het is toch wel typisch dat in een zo onreligieus geacht wetenschappelijk klimaat voortdurend boeken over bijvoorbeeld natuurkunde verschijnen met titels als 'The Mind of God', 'God and the New Physics', 'God and the Astronomers' en 'Does God play Dice?'. En over het elementaire Higgs Boson deeltje, waar wetenschappers nu naar zoeken in het Zwitserse CERN (ja, waar thriller auteur Dan Brown over schrijft dat de aarde in een zwart gat verdwijnt als de wetenschappers het echt vinden!), wordt gesproken als 'The God Particle'.

Hierboven kun je overigens de trailer zien van de interessante documentaire die de wetenschapstheatermakers van Adhoc over de zoektocht naar dit deeltje gemaakt hebben.

Niet alleen in de natuurkunde gebruiken wetenschappers 'God Talk'. Ook genen-onderzoekers doen dit, bijvoorbeeld als ze het over DNA als de Holy Grail hebben, of over het genoom van mensen als 'the language in which God created life'. Vind je dit ook een fascinerend gegeven? Mail mij voor literatuurtips! filosofe {apestaartje} hetnet.nl

Geen opmerkingen: